După un proces care a durat un an și o deliberare a juriului de 19 zile, din cei zece inculpați, șase au fost găsiți vinovați de crimă și terorism, trei au fost achitați dar vor fi judecați pentru participarea la un grup terorist, iar despre unul dintre ei (judecat în lipsă) se crede că a murit în conflictul din Siria. Început anul trecut, procesul va continua prin stabilirea sentințelor pentru crimă și tentativă de omor, în această toamnă.

Pe 22 martie 2016, o dublă explozie a zguduit cel mai mare aeroport al Belgiei, iar, o oră mai târziu, o nouă explozie a aruncat în aer stația de metrou Maelbeek, de lângă sediul Comisiei Europene. 

Creierul acțiunii, Salah Abdeslam, fusese deja arestat cu câteva zile înainte de atentatele din Belgia, pentru atacurile teroriste de la Paris (Bataclan) din 2015, în care au murit 130 de persoane. El a fost găsit vinovat, dar deja ispășește o condamnare pe viață în Franța.

De asemenea, a fost judecat și Mohamed Abrini, originar din Bruxelles, un prieten din copilărie al lui Abdeslam. Identificat drept “omul cu pălărie”, el a fost unul dintre cei trei suspecți surprinși de camerele de filmat în aeroport, o a treia bombă, adusă de el eșuând să explodeze. A fost mai târziu dezamorsată de forțele de securitate.

A CCTV image from Brussels airport on the morning of the attack showing suspects including Mohamed Abrini, who was identified as ‘the man in the hat’.

Toți făceau parte dintr-o celulă franco-belgiană a ISIS, formată în special din nativi europeni, radicalizați. Fuseseră implicați în atentatele de la Paris din noiembrie 2015, iar atacurile au avut loc la scurt timp după o serie de raiduri ale poliției care dăduse de urma grupului. Atacul din 2016 a fost cel mai grav din Belgia, de după al Doilea Război Mondial.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday