Un studiu publicat în revista ştiinţifică Nature a constatat că sistemul de curenţi de răsturnare meridională atlantică (AMOC), din care face parte și curentul Golfului, ar putea să se prăbușească începând cu 2025 sau până la jumătatea secolului. Cauza, explică specialiştii, este reprezentată de accentuarea schimbărilor climatice, care ameninţă echilibrul dintre temperatura și salinitatea oceanelor, de care depinde puterea sistemului de curenți.

Colapsul circuitului, relevă oamenii de ştiinţă, ar avea implicații majore, având în vedere faptul că joacă un rol crucial în ansamblul climatic, ajutând la reglarea tiparelor meteorologice la nivel global. Astfel, avertizează autorii studiului, am asista la efecte semnificative, inclusiv ierni cu temperaturi şi fenomene extreme, creșteri ale nivelului mării care ar afecta părți din Europa și SUA, și deplasarea musonului la tropice.

Conform autorilor studiului, AMOC a dat semne de instabilitate încă din 2021, când o altă cercetare a demonstrat că au fost găsite “semnale de avertizare timpurie“. Noul studiuoferă o analiză inedită asupra momentului în care va avea loc punctul de basculare al AMOC”, a spus unul dintre autori. Conform cercetătorilor, predicția colapsului în jurul anului 2050 “este alarmant de curând, având în vedere impactul perturbator la nivel global al unui astfel de eveniment. Cercetătorii subliniază totuşi, că la momentul actual, nu există dovezi observaționale că AMOC s-ar prăbuşi.

Peter Ditlevsen, profesor de fizică climatică la Universitatea din Copenhaga și unul dintre autorii raportului a declarat că fenomenul este cu adevărat înfricoșător. A continuat apoi prin a explica că nu este ceva ce ai pune cu ușurință pe hârtie […] Suntem convinşi că acesta este un rezultat ferm.

Autorii studiului fac apel la măsuri rapide și eficiente care să reducă la zero poluarea care încălzește planeta.

Surse alternative: Science Alert, CNN

Foto: NOAA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday