La summit-ul NATO de la Vilnius, de acum două săptămâni, grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii (G7) a semnat o declarație prin care își sublinia sprijinul pentru Ucraina și ajutorul pentru reformele legate de guvernare necesare pentru “aspirațiile euroatlantice ale țării”.

Concret, G7 va ajuta Ucraina, pe termen lung, să-și asigure o forță militară capabilă să o apere și să descurajeze posibile agresiuni în viitor, prin furnizarea de echipamente militare moderne, partajarea informațiilor și antrenarea forțelor ucrainene. Totodată, grupul va interveni pentru stabilitatea și reziliența economiei ucrainene și securitatea sa energetică, prin eforturi de reconstrucție și redresare. În plus, grupul celor șapte vor sprijini tehnic și financiar nevoile imediate ale Ucrainei, care decurg din desfășurarea războiului cu Rusia. 

Ulterior, mai multe state s-au alăturat Declarației G7. Reuters scria, la momentul summit-ului, că cel mai probabil și România și Polonia se vor alătura. Ieri, secretarul american de stat și ministrul român de Externe au avut o discuție telefonică, la câteva ore după ce Rusia a bombardat porturile ucrainene de pe Dunăre. Conform Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday