Un raport publicat de un grup de oameni de știință, care evaluează rolul schimbărilor climatice în apariția fonomenelor meteorologie extreme, arată că valurile extreme de căldură din SUA și Europa ar fi fost “practic imposibile” fără accentuarea crizei climatice. Totodată, în China, schimbările climatice au făcut ca valul de căldură să fie de cel puțin 50 de ori mai probabil, transmit specialiștii. 

Pentru a înțelege în ce măsură schimbările climatice influențează producerea unor astfel de fenomene meteorologie extreme, oamenii de știință au comparat situația din prezent cu nivelurile preindustriale și au constatat că temperaturile sunt acum, în medie, cu 1,2 grade Celsius mai mari. 

Rolul schimbărilor climatice este absolut copleșitor. Este foarte posibil să considerăm în viitor că vara din anul 2023 a fost una chiar răcoroasă (față de ce vom experimenta). Rezultatele acestui studiu nu sunt surprinzătoare. Lumea nu a încetat să ardă combustibili fosili, clima continuă să se încălzească, iar valorile extreme de căldură continuă să devină din ce în ce mai puternice. Este atât de simplu”, a explicat Friederike Otto, cercetătoare în cadrul Institutului Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu din Londra.

Dacă omenirea nu ar fi ars atât de mult petrol, cărbune și gaze încât să încălzească planeta, mai spune aceasta, aceste valuri de căldură extremă ar fi fost extrem de rare. În contextul climatic actual, astfel de temperaturi extreme ar putea fi înregistrate o dată la 10 ani în Europa de Sud, o dată la 15 ani în SUA și Mexic și cinci ani în cazul Chinei. Spre comparație, un al treilea val de căldură, în China, s-ar mai fi întâmplat cam o dată la 250 de ani, dacă încălzirea globală nu ar fi fost un factor.

Raportul mai arată că nivelul excesiv de poluare a făcut ca valurile de căldură să fie acum cu 2,5 grade Celsius mai calde în Europa, cu 2 grade în America de Nord și cu un grad în China.

Încă mai avem timp să ne asigurăm un viitor sigur și sănătos, dar trebuie să încetăm urgent să mai ardem combustibili fosili și să investim în diminuarea vulnerabilității. Dacă nu reușim acest lucru, zeci de mii de oameni vor continua să moară în fiecare an din cauza temperaturilor extreme”, mai avertizează experții.

 

Surse: CNN, NBC News

Sursa Foto: Andreusk / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday