Rușii au atacat cu drone Kievul, al șaselea bombardament din această lună asupra capitalei ucrainene, posibil ca represalii după ce două drone au intrat luni în spațiul aerian al Moscovei. Armata Ucraineană susține că toate dronele rusești au fost interceptate și doborâte încă de la periferiile Kievului.

Pe Frontul de Est, atât rușii cât și ucrainenii raportează ciocniri pe linia Svatove-Kremmina. În timp ce unii bloggeri ruși susțin că Armata Rusă ar fi avansat semnificativ, alții arată că ucrainenii contraatacă.

Totuși nu există dovezi ale unor avansări semnificative ale Armatei Ruse pe acest front, despre care oficialii ucraineni au spus că este folosit mai mult pentru a determina mutarea grupurilor de atac ucrainene de pe Frontul de Sud. Totuși, în direcția Bakhmut (Donețk) și spre Soledar, Armata Ucraineană își continuă avansul treptat, fără a face totuși înaintări notabile.

Pe Frontul de Sud, bloggerii ruși susțin că Armata Ucraineană a reluat tentativele de infiltrare pe malul stâng al Niprului, în zona Herson, în timp ce ISW arată că “forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în zona Orikhiv. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au avansat cu 1,7 km spre periferia de nord-est a localității Robotine”.

Aceasta pare, într-adevăr principala axă pe care Armata Ucraineană încearcă să spargă linia fortificată Surovikin, dar avansarea se face treptat, pe măsură ce artileria rusă din spatele frontului este distrusă, pentru a permite mutarea bateriilor antiaeriene fără de care tancurile și blindatele ucrainene sunt vulnerabile la atacurile elicopterelor și avioanelor rusești.

ISW mai arată că imagini geolocalizate indică faptul că mai multe unități rusești care au respins pe 23 iulie un atac ucrainean la nord-est de Robotine. Deși purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a susținut că forțele sale “au efectuat operațiuni ofensive cu succes la sud-est de Orikhiv”, sursele rusești arată că situația rămâne neschimbată, iar ucrainenii încă nu reușesc să spargă fortificațiile construite de ruși pe Frontul de Sud.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday