Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de Externe, Luminita Odobescu. Secretarul Blinken și ministrul de Externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic puternic dintre SUA și România și despre oportunitățile de cooperare bilaterală și multilaterală continuă, inclusiv securitatea colectivă și sprijinul neclintit pentru Ucraina și Moldova, securitatea alimentară globală și cooperarea în domeniul securității în Marea Neagră”, informează Departamentul de Stat al SUA.

Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc la scurt timp după ce Rusia a bombardat masiv, cu drone, porturile ucrainene Reni (peste Dunăre de Galați) și Izmail (în Deltă). Armata Rusă a vizat depozitele de cereale și infrastructura de export.

Atacul a fost condamnat ferm de oficialii români. Președintele Iohannis a spus că recenta “escaladare prezintă riscuri serioase pentru securitatea din zona Mării Negre”, în timp ce premierul Ciolacu a declarat că ”țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday