Aproximativ 400 de senzori dezvoltați de compania Dryad Networks au fost instalați în pădurea Eberswalde din Brandenburg. Potrivit companiei, senzorii acționează ca un “nas electronic” și pot detecta gazele emise în timpul primei faze a unui incendiu, ceea ce permite o intervenție mai eficientă și mai rapidă. Cu ajutorul acestora, un incendiu ar putea fi detectat în jur de 10 – 15 minute, înainte ca focul să se extindă. Odată ce un incendiu de vegetație este detectat, datele sunt transmise către un sistem de monitorizare bazat pe cloud, alertând pompierii.

Senzorii alimentați cu energie solară sunt fixați pe copaci și monitorizează, de asemenea, temperatura, umiditatea și presiunea aerului. Dryad Networks folosește inteligența artificială pentru a antrena senzorul care poate, de exemplu, să facă diferența între un incendiu de vegetație în fază incipientă și gazele degajate de un camion cu motorină care trece prin zonă. Dispozitivele pot, de asemenea, să distingă între diferite tipuri de incendii, în funcție de mirosul provenit de la arderea așchiilor de pin sau fag.

Dispozitivele sunt testate momentan în cadrul unui proiect pilot. Aproximativ zece țări, printre care SUA, Grecia și Spania, testează deja acest dispozitiv, potrivit Dryad Networks. Anul trecut, compania a vândut aproximativ 10.000 de dispozitive. Își propune să aibă 120 de milioane de dispozitive instalate în întreaga lume până în 2030.

Sursa: Euronews

Sursă foto: Captură video

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday