Update 12:30: Drone ucrainene au atacat un depozit de muniții din Crimeea, potrivit anunțului guvernatorului regiunii, Serghei Aksenov, care a mai precizat pe canalul său de Telegram că datele preliminare nu indică pagube sau victime.

Traficul feroviar din peninsula Crimeea a fost oprit, potrivit presei ruse de stat, iar autoritățile au dispus evacuarea populației pe o rază de 5 km de la locul exploziei depozitului atacat de ucraineni, a mai transmis Askenov.

Update ora 11:45: Traficul rutier pe podul care leagă Rusia de Crimeea este blocat temporar, potrivit autorităților locale citate de presa rusă de stat: “Traficul auto peste Podul Crimeei a fost temporar suspendat. Îi rugăm pe cei aflați în prezent pe pod să rămână calmi și să urmeze instrucțiunile ofițerilor de securitate a transporturilor“, se arată în anunțul pe pe Telegram. Până în acest moment, nu a fost precizat niciun motiv pentru oprirea traficului.

Știrea în forma inițială: Volodimir Zelenski spune că Podul Kerci din Crimeea este o “țintă militară legitimă, care trebuie neutralizată”. Declarațiile, după atacul de la începutul săptămânii asupra podului.

Președintele ucrainean a declarat vineri că Podul Kerci, care leagă Crimeea și Rusia continentală, “este traseul folosit pentru a alimenta războiul cu muniție și acest lucru se face zilnic. Pentru noi, este de înțeles că aceasta este un instrument inamic, construit în afara legilor internaționale și a tuturor normelor aplicabile. Deci, este de înțeles că este o țintă pentru noi. Iar o țintă care aduce război, nu pace, trebuie neutralizată”.

Declarațiile au fost făcute în urma atacului de la începutul săptămânii asupra podului. Exploziile de luni au ucis doi civili și au rupt o parte a podului, care abia de curând a redevenise complet funcțional, după ce a fost grav avariat într-un atac similar în octombrie anul trecut. Rusia a acuzat Ucraina că este în spatele atacului. Ministrul ucrainean al Digitalizării a sugerat că țara sa s-ar fi aflat în spatele atacului, când a declarat că Podul Kerci “a fost lovit cu drone navale”, în condițiile în care această informație nu fusese recunoscută anterior, existând și ipoteza unui atac din aer, cu rachete.

Întrebat despre atac, Volodimir Zelenski a negat orice implicare a Ucrainei și orice legătură între atac și retragerea Rusiei din acordul pentru exportul cerealelor ucrainene. Rusia, a spus el, a împiedicat încă de la început funcționarea acordului, “iar mai târziu, au concentrat această problemă în jurul podului din Crimeea, folosindu-l doar ca exemplu. Dacă nu ar fi fost podul din Crimeea, ar fi găsit un alt exemplu, un alt motiv”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday