Viorel Panait, directorul operatorului portuar Comvex din România și președintele asociației operatorilor portuari din Constanța, a declarat pentru Reuters că un decalaj în recoltarea de cereale pe plan intern și reticența fermierilor români de a-și comercializa grânele la prețuri mici permite, până la jumătatea lunii august, majorarea cantității de cereale ucrainene care poate fi gestionate de Portul Constanța. 

Panait a declarat pentru agenția de presă: Recoltarea în România începe puțin mai târziu decât în Ucraina, ceea ce generează o pauză în activitate. Unii fermieri români încă își păstrează recoltele, astfel că vânzările stagnează în acest moment. Această situație generează o disponibilitate a majorării capacității de care Ucraina ar putea beneficia”.

Acesta a mai specificat că operatorii terminalelor de cereale și-au majorat investițiile în echipamente și administrarea procesului pentru a crește capacitatea de operare față de nivelul de la începutul războiului. Portul Constanța a gestionat cel mai mult 25 de milioane de tone de cereale pe an, bilanț care, potrivit directorului Comvex, va fi depășită acest an. De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Portul Constanța a gestionat aproximativ o treime din totalul exporturilor de cereale ucrainene.

Există un curs accelerat și toți cei care participă, statul, autoritatea portuară, operatorii portuari, au ca obiectiv o viteză de operare și de tranzit mai mare, precum și majorarea cantităților gestionate de cereale, a mai declarat Viorel Panait. Comvex, mai spune acesta, și-a dublat capacitatea de descărcare a barjelor anul trecut și își va mări capacitatea de depozitare a cerealelor cu 25%, până la 250 de mii de tone, până la sfârșitul primului trimestru din 2024.

După retragerea Rusiei din acordul care garanta exportul ce cereale ucrainene prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, Portul Constanța a devenit principala alternativă pentru transporturi.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday