“Vedem câteva semne foarte îngrijorătoare că rușii iau în considerare genul de operațiuni sub steag fals pe care le-am evidențiat și în perioada premergătoare războiului. Cu alte cuvinte, Rusia caută modalități prin care să atace navele civile din Marea Neagră și să îi învinuiască pe ucraineni”, a declarat Bill Burns la Forumul de securitate Aspen.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a transmis ulterior că informațiile prezentate de șeful CIA sunt “pură ficțiune”, iar astfel de acțiuni ar “contrazice complet abordările Moscovei”.

Un oficial militar ucrainean a declarat pentru CNN că rachete rusești au lovit noaptea trecută depozitele de cereale ale Ucrainei din Odesa, distrugând tone de recolte depozitate. Este a patra noapte la rând de bombardamente asupra orașului. Ucraina a acuzat miercuri Rusia că a deteriorat infrastructura de export de cereale prin atacuri “infernale” pe parcursul nopții asupra a două dintre porturile de la Marea Neagră. 

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că, începând de joi, după expirarea acordului pentru exportul cerealelor ucrainene, toate navele care se îndreaptă spre Ucraina vor fi considerate transportatoare de armament și parte a conflictului. Ca răspuns la aceste amenințări, Ucraina a transmis că navele care se îndreaptă spre Rusia ar putea avea aceeași soartă precum crucișătorul Moskva”, scufundat anul trecut. Kievul acuză Moscova că încalcă dreptul internațional prin amenințarea navelor civile care se îndreaptă spre porturile sale.

Sursa: CNN

Foto: Pavlo Vakhrushev | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday