Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat în primele cinci luni ale anului atât ca serie brută, cu 5,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,0%, transmite INS.

În comunicatul INS se arată că cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat, datorită creșterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+25,0%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,7%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+16,0%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10,4%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,9%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+3,5%) şi comerţului cu ridicata nespecializat (+2,4%). Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a scăzut cu 6,1%.

De alfel, ca serie ajustată, acelaşi indicator s-a majorat, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 8%.

Principalele concluzii INS:

▪ În luna mai 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, faţă de luna aprilie 2023, atât ca serie brută cu 13,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%.

▪ Faţă de luna mai 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna mai 2023, a crescut, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 6,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,2%.

▪ În perioada 1.I-31.V.2023 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, faţă de perioada 1.I-31.V.2022, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,3%, respectiv cu 8,0%.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday