Principalele declarații ale prim-ministrului Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de guvern:

Suntem la finalul controlului la nivel național, legat de centrele pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități. Există o situație, sincer, de netolerat, județe unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave, închise sau cu activitatea suspendată.

Cele mai multe astfel de cazuri sunt în Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman, Vrancea și București, mai ales în Sectorul 1. Cer ministrului Muncii ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, din aceste județe, plus șeful agenției municipale București să fie suspendați din funcție, până la finalizarea anchetelor disciplinare.

Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru. Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre, vizavi de condițiile de muncă. Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Cer ministrului Muncii să ia aceeași măsură, în privința șefului acestei instituții. 

Trebuie să fim mai curajoși, să desființăm instituții cu totul – care și-au dovedit incapacitatea. Cer președinților de Consilii Județene, în subordinea cărora se află DGASPC-urile din județele amintite, să înceapă să-i schimbe din funcție pe directori. Este evident că nu și-au făcut treaba și datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânșii vor răspunde în fața românilor care i-au ales. 

Domnul secretar de stat Bogdan Despescu a dispus controale la Inspectoratele de Poliție din județele vizate, plus cel al Poliției Capitalei. Sunt ferm convins că demiterile și demisiile sunt necesare, dar nu rezolvă decât o parte a problemei. Urmează modificarea legislației privind licențierea, acreditarea, monitorizarea și controlul acestor centre. Doamna ministru al Muncii este determinată să ia măsurile legislative. Vom avea consultări săptămâna viitoare cu asociațiile. Proiectul de lege trebuie finalizat până la 31 august.

Sursă Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday