Întrebat dacă contraofensiva din Ucraina a fost un eșec, Mark Milley, Șeful Statului Major al SUA, a declarat că “nu este un eșec. Este departe de a fi un eșec. Cred că este mult prea devreme pentru a lua o astfel de decizie. Cred că mai sunt multe lupte de dus și voi rămâne la ceea ce am spus mai devreme: Va dura mult. Va fi greu. Va fi sângeros”.

Contraofensiva ucraineană care a început în urmă cu șase săptămâni a permis Kievului să recucerească câteva sute de sate din sud, dar și teritoriul din jurul orașului Bakhmut, din est. Totuși, ucrainenii nu au reușit să facă cuceriri majore. Kievul spune că avansează încet, pentru a evita pierderile mari pe liniile de apărare fortificate”. 

Statele Unite și alți aliați au petrecut luni de zile construind pentru Ucraina un “munte de oțel” de armament și antrenând forțele ucrainene pentru a ajuta Kievul să străpungă apărarea rusă. În acest context, Milley a declarat că s-a discutat și despre accelerarea producției de muniție atât “la nivel național, cât și la nivel multinațional” prin intermediul Uniunii Europene. Oficialul a adăugat că se vorbește și despre planurile de instruire și de aprovizionare a Ucrainei cu F-16.

De altfel, în urma acestor discuții, Ministrul ucrainean al Apărării a subliniat că “furnizarea de arme și echipamente de care este nevoie urgentă” reprezintă o prioritate pentru Ucraina.

În această dimineață, guvernatorul regiunii Crimeea a raportat izbucnirea unui incendiu la un teren militar de antrenament din localitatea Kirovske. În urma acestuia, autostrada care face legătura între Podul Kerci și Sevastopol a fost închisă, iar autoritățile au demarat evacuarea temporară a 2.000 de persoane din vecinătate. 

Deși inițial Kievul nu revendicase atacul, mai târziu, șeful Serviciilor de Informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, a scris pe canalul său de Telegram că explozia din 19 iulie din Crimeea a fost “o operațiune specială ucraineană”.

“Am desfășurat cu succes o operațiune în Crimeea ocupată. Inamicul ascunde amploarea pagubelor și numărul victimelor. Mulțumim patrioților ucraineni din Crimeea pentru informațiile detaliate și pentru videoclipurile cu rezultatele operațiunii comune a Direcției Principale de Informații și a Forțelor Armate ale Ucrainei”, a scris Budanov pe canalul său Telegram.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday