UPDATE: Ministrul ucrainean al Agriculturii a declarat că o mare parte a infrastructurii de export din portul Chornomorsk din Odesa a fost avariată în urma atacului de noaptea trecută. A adăugat că 60 de mii de tone de cereale au fost distruse, cantitate care ar fi trebuit expediată cu 60 de zile în urmă, conform acordului intermediat de ONU și Turcia, din care Rusia s-a retras luni. 

Procuratura Generală a Ucrainei a transmis că că zece civili au fost răniți. Au fost avariate terminale de cereale, o instalație industrială, mai multe depozite, centre comerciale și clădiri din regiunea Odesei. Oficial, Kremlinul susține că a vizat ținte militare din două orașe-port ucrainene. 

După două zile de atacuri asupra porturilor de la Marea Neagră, prin care exporta cereale, Ucraina a anunțat că va deschide o rută alternativă de transport, prin România. Ministrul interimar al Dezvoltării a trimis o scrisoare agenției de transport pe mare a ONU, astăzi. Ruta va duce la apele teritoriale și zona economică exclusivă a României, potrivit Reuters.

Știrea în formă inițială: Guvernatorul regiunii Odesa a anunțat respingerea unui atac aerian lansat de militarii ruși, noaptea trecută, și le-a cerut localnicilor să se adăpostească în zonele sigure. Bloggeri militari ruși spun că atacul a fost unul combinat, cu drone și rachete.

De altfel, jumătatea de est a Ucrainei a fost sub alerte de raid aerian, pe parcursul nopții. Autoritățile militare din regiunea Kievului au informat că “toate dronele kamikaze au fost distruse”, fără a da detalii. Înalții oficiali ucraineni susțin că nu se simt intimidați și vor continua exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră, dar ministrul de Externe a insistat că trebuie găsită o alternativă.

În această dimineață, guvernatorul regiunii Crimeea a anunțat izbucnirea unui incendiu la un teren militar de antrenament din localitatea Kirovske. Din această cauză, autostrada care face legătura între Podul Kerci și Sevastopol a fost închisă, iar autoritățile plănuiesc evacuarea temporară a 2.000 de persoane din vecinătate. Oficialul nu a dat detalii despre cauza incendiului, însă există informații că un atac ucrainean cu drone a vizat un depozit de muniții.

Rusia nu a dat semne că vrea să prelungească acordul privind exportarea cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră. Luni dimineață, cu câteva ore înainte de expirarea acordului, Podul Kerci, care face legătura între Peninsula Crimeea și Rusia continentală, a fost atacat și avariat. Ulterior, Kremlinul și-a anunțat retragerea din înțelegere.

Surse alternative: France 24, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday