Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a declarat: Folosirea rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială în scopuri teroriste, criminale sau în numele unor state ar putea provoca un nivel inimaginabil de distrugere și moarte, traume și daune psihologice profunde. În cadrul primei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU privind inteligența artificială, oficialul a mai afirmat că atacurile cibernetice bazate pe inteligența artificială vizează deja operațiunile umanitare și de menținere a păcii ale ONU. 

Guterres a afirmat că apariția inteligenței artificiale generative (termen folosit pentru instrumente AI precum ChatGPT, care generează texte, imagini și voci pornind de la sugestiile utilizatorilor umani) ar putea fi un moment definitoriu pentru dezinformare, incitare la ură și manipulare.

Secretarul General al ONU a solicitat crearea unei noi entități în cadrul ONU, după modelul grupului interguvernamental de experți pentru schimbări climatice, pentru a face față dezvoltării continue a AI și, implicit, a riscurilor pe care le presupune: În principal, acest organism ar urma să sprijine statele să maximizeze beneficiile AI, să atenueze riscurile existente și potențiale și să stabilească sau să administreze mecanismele de monitorizare și guvernanță convenite la nivel internațional”.

Întrunirea Consiliului de Securitate al ONU privind AI a fost prezidată de Marea Britanie, iar secretarul britanic de stat pentru afaceri externe, James Cleverly, a cerut în deschiderea ședinței o reglementare globală a inteligenței artificiale, precizând că nicio țară nu va rămâne neatinsă de AI, așa că trebuie să implicăm cea mai largă coaliție de oficiali internațională din toate sectoarele”.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Foto: Michal Bednarek | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday