Un raport al UK Music, o organizație care reprezintă interesele celor care se ocupă de producția din industria muzicală comercială din Marea Britanie, arată că turismul muzical (legat de concerte sau festivaluri) a generat, în 2022, 6,6 miliarde de lire sterline, atrăgând peste 14 milioane de turiști din întreaga lume. 

Cifrele reprezintă o revenire a sectorului muzicii live, în primul an complet de festivaluri și concerte, după suspendarea generată de pandemia de Covid. Revigorarea industriei a fost posibilă, în mare parte, datorită Festivalului Glastonbury (reorganizat după doi ani de absență) și a turneelor naționale ale unor dintre cei mai cunoscuți cântăreți autohtoni, precum Ed Sheeran, Dua Lipa, Harry Styles și Elton John. Pe lângă acestea, au fost și concertele unor mari artiști internaționali, printre care Diana Ross, Billie Eilish și Lorde.

Raportul mai arată că 1,1 milioane de turiști străini au vizitat anul trecut Marea Britanie pentru a participa la festivaluri sau concerte. Cel mai mare număr de turiști care au participat la aceste evenimente muzicale în 2022 au călătorit însă din interiorul Marii Britanii – 13,3 milioane. În total, aproximativ 31 de milioane de persoane au luat parte la cel puțin un fel de eveniment muzical (numărul include, pe lângă turiști, și locuitorii orașelor unde au avut loc concertele).

Pe lângă banii pe care concertele i-au adus, acestea au contribuit și al reapariția unor joburi. După ce mii de britanici și-au pierdut locul de muncă în pandemie, organizarea din nou a evenimentelor muzicale live a contribuit la crearea a până la 56 de mii de locuri de muncă, se mai arată în raportul UK Music.

Directorul executiv al organizației, Jamie Njoku-Goodwin, recunoaște însă că, deși industria muzicală oferă beneficii uriașe zonelor locale, infrastructura și artiștii pe care se bazează se confruntă în continuare cu provocări uriașe. În condițiile în care în fiecare săptămână se închide câte un local, iar unul din șase festivaluri de muzică nu a mai revenit după pandemie, este vital să protejăm infrastructura”. 

Pentru anul în curs, UK Music estimează însă că artiști precum Blue, The 1975 și Maroon 5, alături de Festivalul British Summer Time din Hyde Park vor atrage un public uriaș.

Sursa: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday