Donald Trump a scris pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că a primit duminică o scrisoare de la procurorul special care se ocupă de cazul său, Jack Smith. În cadrul acesteia Trump ar fi fost informat că este suspectul principal în cazul revoltei de la Capitoliu și a încercării de a răsturna rezultatul alegerilor. “Procurorul nebun Jack Smith a trimis o scrisoare (duminică seara!) în care afirmă că sunt vizat de investigație și îmi dă un termen foarte scurt de 4 zile pentru a mă prezenta la Marele Juriu. Acest demers înseamnă aproape întotdeauna o arestare și o punere sub acuzare”, a scris Trump.

Conform Politico, scrisoarea este cel mai clar semn de până acum că procurorul Jack Smith este aproape de a cere punerea sub acuzare pentru rolul lui Trump în efortul de a perturba transferul de putere din 6 ianuarie 2021, când Capitoliul a fost luat cu asalt de susținătorii fostului președinte.

Deși infracțiunile specifice de care ar putea fi acuzat Trump nu sunt clare, echipa lui Smith a avut în vedere acțiunile lui Trump în zilele premergătoare datei de 6 ianuarie și în ziua respectivă – inclusiv presiunile exercitate asupra vicepreședintelui său, Mike Pence, de a bloca certificarea victoriei electorale a lui Joe Biden. Anchetatorii au examinat, de asemenea, numeroasele afirmații false ale lui Trump din timpul campaniei electorale, potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate încă dinaintea votului. 

Trump a primit scrisori similare și în iunie, înainte de a fi pus sub acuzare în cazul documentelor secrete pe care le-a depozitat fără drept în locuința sa din Mar-a-Lago, dar și în martie, înainte de a fi acuzat că a plătit 130 de mii de dolari unei actrițe de filme pentru adulți, cumpărându-i astfel tăcerea. De altfel, presa americană precizează că de cele mai multe ori, atunci când o persoană este informată că ar putea fi suspectul principal într-un caz, este semnul că va fi pus sub acuzare, însă există și excepții.

După ce primesc notificarea, suspecții se pot prezenta în fața Marelui Juriu să își prezinte cauza. Marele Juriu care se ocupă de cazul alegerilor se întrunește săptămâna aceasta la tribunalul federal din Washington. 

Surse alternative: Politico, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday