Scrisoarea deschisă se adresează secretarului general al ONU, António Guterres, și președintelui Băncii Mondiale, Ajay Banga. Cei peste 200 de semnatari din 67 de țări solicită celor două organisme să depună eforturi sporite pentru a combate cea mai accentuată creștere a inegalității economice la nivel mondial, de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. 

Autorii scrisorii avertizează că discrepanţa dintre populaţia bogată şi cea săracă amplifică inclusiv riscul pentru mediu și climă și, totodată, “înrădăcinează sărăcia”. Ilustrează prin a transmite că, pentru prima dată în 25 de ani, sărăcia globală și bogăția extremă au crescut simultan.

“Cei mai bogați, 10% din populația globală, preiau în prezent 52% din veniturile globale, în timp ce cea mai săracă jumătate a populației câștigă 8,5% din acestea. Miliarde de oameni se confruntă cu greutățile teribile ale prețurilor ridicate și în creștere ale alimentelor și ale foametei, în timp ce numărul miliardarilor s-a dublat în ultimul deceniu”, se arată în scrisoare.

Documentul relevă că inegalitatea în creștere a fost “ignorată în mare măsură” şi că mijloacele actuale de evaluare a progreselor nu reuşesc să ia în considerare concentraţia veniturilor celor foarte bogaţi. De asemenea, detaliază că măsurile instituite în prezent, cum ar fi creşterea veniturilor celor săraci cu 40% faţă de veniturile totale ale populaţiei, neglijează această categorie de oameni extrem de bogaţi. În consecinţă, scrisoarea solicită o mai bună măsurare a inegalității și obiective mai ambițioase pentru reducerea discrepanţelor. 

În octombrie anul trecut, Banca Mondială a declarat că progresele pentru reducerea sărăciei s-au oprit. Aceasta a prognozat că, fără o accelerare dramatică a eforturilor, nu va exista nicio șansă de a îndeplini obiectivul stabilit până în 2030 de a pune capăt extinderii sărăciei. “Știm că nivelul ridicat de inegalitate subminează toate obiectivele noastre sociale și de mediu. Ne corodează politica, distruge încrederea, ne împiedică prosperitatea economică colectivă și slăbește multilateralismul. Știm, de asemenea, că, fără o reducere drastică a inegalității, cele două obiective de a pune capăt sărăciei și de a preveni degradarea climei vor fi în conflict evident” se mai arată în scrisoare. 

Sursă: The Guardian

Sursa foto: Filedimage | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday