“Ca răspuns la o serie de evenimente alarmante recente în Strâmtoarea Ormuz, secretarul Apărării a ordonat desfășurarea distrugătorului USS Thomas Hudner (foto), a avioanelor de luptă F-35 și a avioanelor de luptă F-16 în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA pentru a apăra interesele SUA și a proteja libertatea de navigație în regiune”, a declarat un oficial al Pentagonului.

Desfășurarea avioanelor F-16 (multirol) în zonă a fost anunțată încă de săptămâna trecută, iar din martie se află în regiune și avioane de atac la sol A-10. Aceste mișcări de tehnică de luptă au loc după ce Iranul a încercat să captureze două petroliere în apropierea strâmtorii Hormuz, la începutul acestei luni, deschizând focul asupra unuia dintre ele. Aeronavele au rolul de a oferi acoperire aeriană pentru navele comerciale care se deplasează pe calea navigabilă și de a crește vizibilitatea militară în zonă, ca mijloc de descurajare pentru Iran, explică oficialii americani.

Marina SUA a declarat că, în ambele cazuri, navele militare iraniene au încetat comportamentul agresiv când USS McFaul, un distrugător cu rachete ghidate dar cu mobilitate scăzută, a ajuns la fața locului. Marina a precizat că McFaul rămâne în regiunea Golfului pentru a continua protecția căilor de navigație.

Oficialii americani afirmă că Iranul a confiscat cel puțin cinci nave comerciale în ultimii doi ani și a hărțuit numeroase alte nave. Multe dintre incidente au avut loc în jurul Strâmtorii Ormuz, gura îngustă a Golfului Persic, punct strategic pentru comerțul mondial cu petrol.

Surse: AP, Department of Defense

Foto: Navy Petty Officer Malachi Lakey

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday