Armata Ucraineană raportează că Rusia a atacat cu rachete de croazieră (Kalibr) Odesa. Acestea au fost precedate de mai multe valuri de drone kamikaze, interceptate cele mai multe dintre ele de antiaeriana ucraineană. Armata Ucraineană spune că tactica lansării de drone în fața rachetelor de croazieră are sensul de a deruta și epuiza apărarea antiaeriană, dar că ar fi reușit să intercepteze toate cele șase rachete de croazieră lansate. Cu toate acestea, fragmentele rachetelor doborâte și exploziile provocate de distrugerea acestora au deteriorat infrastructura portuară și mai multe locuințe private”, se arată într-un comunicat de marți dimineață al Armatei Ucrainene. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere par a arăta însă o explozie mult mai puternică decât cea provocată de interceptarea unei rachete.

Tot marți dimineață, autoritățile de ocupație din Crimeea au susținut că 28 de drone ucrainene au fost interceptate de Armata Rusă, peste noapte. Între timp, Rusia a transmis o avertizare de navigație pentru vestul Mării Negre, ca urmare a expirării Acordului de export de cereale ucrainene, ceea ce înseamnă că navele comerciale se pot aștepta să fie interceptate sau atacate de Marina Rusă.

Pe Frontul de Est, oficialii ucraineni susțin că Armata Rusă a trecut la operațiuni active de ofensivă, probabil pentru a forța replierea rezervelor ucrainene de pe Frontul de Sud. Potrivit comandatului Forțelor Terestre Ucrainene, Oleksander Sirski, rușii avansează în direcția Kupiansk și au reușit să facă avansări teritoriale, de importanță tactică (nu strategică).

Alte surse ucrainene estimează că Armata Rusă ar fi concentrat aproximativ 100 de mii de soldați și 900 de tancuri pe Frontul de Est. ISW confirmă un avans al Rusiei pe mai multe direcții în Est, dar consideră că aceasta nu va reuși să facă o străpungere semnificativă. “Calitatea și compoziția slabă a trupelor ruse desfășurate în prezent pe această linie vor împiedica probabil capacitatea Rusiei de a obține mai mult decât câștiguri tactice sau de a face o pătrundere semnificativă din punct de vedere operațional. Surse ucrainene și ruse au raportat desfășurarea unităților de asalt Storm-Z, formate de condamnați, în direcția Kupiansk, iar acestea au eficiență operațională scăzută din cauza moralului și disciplinei slabe”, mai arată ISW.

Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană continuă operațiunile contraofensive spre Tokmak, apropiindu-se de linia fortificată Surovikin.

Surse: ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday