Potrivit British Divers Marine Life Rescue, o organizație caritabilă din domeniul marin, majoritatea balenelor au murit duminică dimineață. Experții au explicat că, aflate pe uscat, balenele au fost nevoite să își susțină întreaga greutate, care în apă este diminuată, ceea ce a produs oprirea circulației sângelui și chiar acumularea rapidă a unor toxine în organism.

“Ele își pierd capacitatea de a-și susține propria greutate atunci când sunt în afara apei, deoarece trăiesc în mediul marin, unde sunt practic lipsite de greutate, iar structura lor scheletică nu mai trebuie să susțină acea greutate”, a explicat un expert.

Balenele pot supraviețui aproximativ șase ore pe uscat, ceea ce i-a făcut pe experți să creadă că acestea au eșuat în timpul nopții, întrucât majoritatea au murit până când aceștia le-au găsit. În total, doar 15 balene au reușit să supraviețuiască până la venirea salvatorilor. O alta a fost împinsă în apă, dar a eșuat din nou și a murit ulterior. Oficialii au luat, astfel, decizia de a eutanasia restul balenelor, care erau în afara apei de ore întregi. Specialiștii spun că este cel mai grav bilanț al unor balene eșuate întâlnit în Scoția.

Conform CNN, situații de acest fel, în care zeci de balene-pilot eșuează, se întâmplă din cauză că sunt o specie sociabilă și care are legături emoționale foarte puternice la nivelul grupului. “Dacă o balenă are o problemă și eșuează, restul grupului, sau cel puțin o parte din acesta, va urma balena aflată în dificultate și va naufragia, de asemenea”.

În acest caz, specialiștii spun că cel mai probabil, grupul a urmat o femelă care a întâmpinat complicații la naștere: “Balenele-pilot sunt renumite pentru legăturile lor sociale puternice, așa că, de multe ori, atunci când o balenă se află în dificultate, restul o urmează”. Cauza exactă este încă investigată, iar specialiștii au precizat pe rețelele de socializare că vor efectua prelevări de probe și necropsii ale balenelor pentru a înțelege mai bine starea lor de sănătate și motivul pentru care acestea au rămas naufragiate.

CNN explică faptul că numărul balenelor care eșuează pe uscat este în creștere în Marea Britanie, iar motivele pentru care se produce această situație sunt multiple, de la folosirea sonarelor militare care le derutează și până la încurcarea în plasele de pescuit.

Surse alternative: CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday