Un purtător de cuvânt, citat de media de stat din Iran, a anuțat că ”poliția morală” își va relua activitatea în stradă pentru a aplica legile iraniene privind purtarea vălului islamic (hijab). Decizia vine la zece luni după ce o tânără de 22 de ani, Mahsa Amini, a fost arestată și bătută de ”poliția morală” până la moarte pentru că nu a purtat corespunzător vălul islamic în public.

Decesul acesteia a declanșat proteste naționale masive, iar activitatea poliției moralității a fost suspendată. La sfârșitul anului trecut, Procurorul General anunța că poliția moralității a fost desființată și că legea obligativității vălului islamic va fi reanalizată în parlament.

Cu toate acestea, consevatori care controlează parlamentul cer de multă vreme ca activitatea poliției moralității să fie reluate. Conform legislației iraniene, care se bazează pe interpretarea Sharia, femeile trebuie să-și acopere părul cu un hijab (baticul) și să poarte haine lungi și largi.

Poliția moralității are sarcina de a se asigura că aceste reguli sunt respectate și de a reține persoanele care sunt percepute a fi îmbrăcate “necorespunzător”. În timpul patrulelor, ofițerii vor avertiza mai întâi femeile care nu respectă regulile, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday