China a anunțat luni că economia sa a crescut cu +6,3% în al doilea trimestru al anului 2023, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar economiștii se așteptau la un impuls de cel puțin +7,3%.

Șomajul în rândul tinerilor a atins un nou record, de 21,3%, ceea ce înseamnă că mai mult de unul din cinci cetățeni chinezi cu vârsta de până în 24 de ani își caută de lucru.

Între timp, consumul intern a crescut cu doar 3,1% în iunie față de aceeași lună din 2022, încetinind semnificativ față de mai, când creșterea era de +12,7%. Exporturile au scăzut cu 12,4% în iunie față de anul anterior, în timp ce importurile au scăzut cu 6,8%.

În ciuda acestor rateuri, biroul de statistică al Chinei consideră că “economia dovedește un bun impuls de redresare în prima jumătate a anului”. Creșterile sunt față de o perioadă în care economia era totuși afectată de restricții, iar, odată depășit acest efect de bază, economiștii se tem că va fi mult mai vizibilă o frânare semnificativă.

Economia Chinei a crescut cu +3% în 2022, iar Beijingul și-a stabilit o țintă de creștere a PIB-ului de +5% în acest an.

Sursă alternativă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday