Președintele rus a declarat că Moscova dispune de “un stoc suficient” de bombe cu dispersie și că își rezervă astfel dreptul de a le folosi în Ucraina în cazul în care acest tip de muniții este folosit împotriva soldaților ruși din Ucraina.

Vreau să remarc faptul că în Federația Rusă există un stoc suficient de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Nu le-am folosit încă. Dar, bineînțeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a răspunde cu aceeași monedă”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unui interviu televizat la nivel național. Liderul de la Kremlin a mai precizat că folosirea acestor bombe cu dispersie reprezintă o crimă de război și că, până acum, Rusia nu a fost nevoită să folosească acest tip de armament.

Într-un raport de 40 de pagini publicat anul trecut, Amnesty International informa însă că, în urma “documentării a șapte lovituri în diferite zone din Harkov”, au fost găsite resturi de muniții cu dispersie 9N210 sau 9N235. Un alt ONG pentru drepturile omului, Human Rights Watch, afirmă că atât Moscova, cât și Kievul au folosit bombe cu dispersie.

SUA au oferit săptămâna trecută bombe cu dispersie Ucrainei, din stocurile Pentagonului. Acest tip controversat de armament explodează în aer, deasupra țintei, eliberând până la sute de submuniții, de dimensiuni mai mici, pe o suprafață mai mare. Peste 120 de țări au semnat în trecut un tratat care interzice utilizarea, fabricarea și transferul acestor arme, în mare parte din cauza marjei de eroare ridicate. SUA, Ucraina și Rusia nu se numără printre țările membre ale convenției.

În altă ordine de idei, Vladimir Putin a mai precizat, scrie Reuters, că nu vede nimic greșit în examinarea de către specialiștii ruși a echipamentelor militare și a rachetelor occidentale capturate, prcum rachetele Storm Shadow pe care Marea Britanie le-a oferit Kievului, pentru a vedea dacă acestea dispun de tehnologie pe care Rusia o poate folosi în propriile echipamente militare. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday