Ultimul vas care transportă cereale, în cadrul unui acord negociat de ONU cu Rusia și care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră, a părăsit portul Odesa duminică dimineața, înainte de termenul limită pentru prelungirea acordului. Inițiativa va expira luni, dacă Moscova nu va accepta să o prelungească, explică Reuters.

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres încă aștepta un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului. În paralel, Putin i-a spus președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o convorbire telefonică de sâmbătă, că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu au fost încă îndeplinite de comunitatea internațională, iar din acest motiv, nu s-a decis dacă va permite exportul cerealelor ucrainene.

Rusia a amenințat în repetate rânduri că va renunța la acest acord, negociat de ONU și Turcia în iulie 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Acesta fusese prelungit anterior cu două luni la 17 mai. Pentru a convinge Rusia să accepte prelungirea acordului, UE a vrut chiar să să permită ca o bancă rusească să se poată reconecta parțial la sistemul SWIFT.

Ucraina și Rusia se numără printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday