Un oficial de la Pentagon a precizat că aeronavele F-16 (multirol) se vor alătura aeronavelor A-10 (de atac la sol) care patrulează Strâmtoarea Hormuz de mai bine de o săptămână. Mișcarea vine după ce Iranul a încercat să sechestreze două petroliere, săptămâna trecută, deschizând focul asupra unuia dintre ele. Rolul aeronavelor F-16 va fi acela de a oferi protecție aeriană, dar și acela de descurajare, prin creșterea vizibilității militarilor americani în zonă.

Tentativele marinei iraniene de a sechestra petroliere comerciale au fost zădărnicite de deplasarea în zonă a unui distrugător american, navă care lansează rachete, dar care are o mobilitate mult mai mică.

În plus, Pentagonul are în vedere și “o serie de opțiuni militare pentru a aborda agresivitatea în creștere a aeronavelor ruse în Siria”. Weekendul trecut acestea au hărțuit o dronă care îndeplinea o misiune de eliminare a unui lider al ISIS. Tensiunile de acest fel sunt tot mai frecvente, iar cel mai recent incident a avut loc vineri dimineață, când o aeronavă rusă (AN-30, de spionaj) a survolat în mod repetat garnizoana americană de la Tanf, din estul Siriei. SUA nu avea avioane de vânătoare în zonă și nu a întreprins nicio acțiune directă împotriva avionului rusesc.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday