Într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, Vladimir Putin susține că le-ar fi propus luptătorilor Wagner înlocuirea lui Evgheni Prigojin cu adjunctul acestuia, Andrei Troșev, un mercenar cu nume de cod Sedoi (păr grizonat – în limba rusă). Discuția ar fi avut loc la întâlnirea pe care a avut cu aceștia la Kremlin, la cinci zile de la rebeliune și la care ar fi participat și Prigojin.

CNN observă că Putin pare a fi încercat să creeze o ruptură între Prigojin și adjuncții acestuia, sau cel puțin asta lasă el de înșeles în interviul acordat Kommersant. Deși nu este clar dacă mercenarii Wagner au acceptat propunerea, Putin susține că mulți dintre ei au dat din cap afirmativ.

Andrei Troșev este, potrivit documentelor de sancțiuni publicate de Uniunea Europeană, un fost colonel al Armatei Ruse, membru fondator și director executiv al Grupului Wagner. Documentele UE arată că el a fost unul dintre șefii operațiunilor din Siria ai Wagner, desfășurate în sprijinul regimului Assad. Printre aapropiații săi se numără fondatorul Wagner, Dimitri Utkin, fost ofițer al serviciului rus de informații militare (GRU). Sedoi (Troșev) a servit în detașamentul special de reacție rapidă al Districtului Federal de Nord-Vest al Armatei Ruse și a luptat în Cecenia și Afganistan. A primit de două ori Ordinul Steaua Roșie a URSS pentru serviciul în Afganistan, iar apoi a fost decorat pentru operațiunea din Cecenia, unde Armata Rusă a comis grave atrocități.

Între timp, mai observă CNN, soarta șefului lui Evgheni Prigojin rămâne neclară. După rebeliune el a plecat în Belarus, dar nu a stat acolo decât câteva zile, după care s-a întors în Rusia.

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday