Armata Ucraineană a continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale liniei de front și, evaluează ISW, a obținut câștiguri teritoriale în mai multe zone. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în direcțiile Bakhmut, Melitopol (vestul regiunii Zaporijie) și Berdiansk (zona de graniță Donețk-Zaporijie).

În paralel, și generalii ucraineni au raportat noi progrese pe Frontul de Sud, dar analiștii militari ucraineni au explicat pentru Reuters “că lucrurile nu au fost ușoare” în încercarea de a avansa spre sud. “Trebuie să înțelegem cu toții foarte clar, cât se poate de clar, că forțele rusești din ținuturile noastre din sud și est fac tot ce pot pentru a-i opri pe soldații noștri. Fiecare o mie de metri de avans, fiecare succes al fiecărei brigăzi de luptă merită recunoştinţă”, a subliniat Zelenski în mesajul său de noaptea trecută. Comentariile lui vin după ce unul dintre consilierii săi a recunoscut că “astăzi, trupele ucrainene nu avansează atât de repede”.

Sâmbătă dimineață, generalul ucrainean Alexander Tarnavski, comandant al trupelor de pe Frontul de Sud, a raportat noi progrese pe acest front, afirmând că trupele sale “scot sistematic inamicii de pe pozițiile lor”. Acesta susține că “pierderile inamicului în ultimele 24 de ore au fost echivalente cu cel puțin 200”, dar aceste informații nu pot fi confirmate momentan din surse independente.

Frontul de Est

  • “Forțele ucrainene avansează spre Bakhmut și mențin inițiativa în jurul orașului”, susține un purtător de cuvânt de la Kiev. Armata Ucraineană a avansat în direcția Bila Hora-Andriivka (9-15 km sud-vest de Bakhmut și 50 km nord de orașul Donețk).
  • Atât ucrainenii, cât și rușii au continuat atacurile terestre limitate de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, dar și de-a lungul liniei Avdiivka – Donețk.

 

  • Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Nevske și Bilohorivka (la 12 km sud de Kreminna), precum și în alte zone nespecificate din direcția Svatove.

  • Declarații în contradictoriu între mai mulți bloggeri militari ruși. Unii pretind că forțele ruse au capturat Novoselivske (la 16 km nord-vest de Svatove) pe 13 iulie, după ce forțele ucrainene s-ar fi retras din zonă. Alți bloggeri susțin că Armaya Rusă încă nu a reușit să captureze localitatea iar operațiunile ofensive continuă.

Frontul de Sud

  • Ucrainenii susțin că au avansat 1.700 de metri în direcția Melitopol pe parcursul zilei de vineri.
  • Bloggerii militari ruși recunosc că ucrainenii au realizat o străpungere localizată a liniilor defensive rusești la nord de Priutne.
  • Rușii recunosc că ucrainenii sunt pe punctul de a sparge defensiva rusă în apropiere de Urojaine, aflată la câțiva km vest de Priutne.

  • Bloggerii ruși recunosc un avans al forțelor ucrainene spre Robotine, precizând că acestea se află la mai puțin de un kilometru de periferia localității.

Surse: ISW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday