Conform unui studiu realizat de experți în ecologia fundului mării din Japonia și publicat în Current Biology, în locurile unde se realizează forajul marin, dar și în jurul acestora, s-a înregistrat o scădere a vieții marine.
Cercetarea a început în 2020 în Japonia, după ce s-a extras cu succes prima crustă de cobalt din muntele subacvatic Takuyo-Daigo. În urma colectării datelor, experții au observat că pe parcursul unui an populațiile de pești, crustacee, anemone, corali și bureți de mare din zonă au scăzut cu 43%. De asemenea, o scădere de 56% a acestor populații s-a observat și în zonele mai îndepărtate.
În acest context, oamenii de știință atrag atenția asupra faptului că determinarea efectelor pe care forajul marin le are asupra diverselor specii care trăiesc în apă poate dura decenii.
Travis Washburn, ecologist al Geological Survey of Japan și autor principal al studiului, a spus că descoperirile au “implicații majore” pentru factorii de decizie care negociază reglementările legate de forajul marin, care încearcă să stabilească reglementările necesare în domeniu, însă fără niciun succes până la acest moment.
Termenul limită anterior a fost pe 9 iulie, când Autoritatea Internațională pentru Fundul Mării trebuia să stabilească reguli noi care să ia în considerare însă și cadrul legal existent. Totuși, cei 168 de membri ai săi nu au reușit să convină asupra unei reglementări a industriei, ceea ce înseamnă că forajul poate continua fără a se cunoaște impactul real pe care îl poate avea asupra diverselor vietăți marine.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.