Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis că va pune la dispoziţia Corpului de Control al Ministerului Mediului toate datele care să contribuie la investigarea suspiciunii de scurgeri de date din cadrul instituţiei. AFM recunoaște că a fost contactată, în repetate rânduri, telefonic şi în scris de mai multe persoane ce au aplicat la Casa Verde, pentru a i se aduce la cunoştinţă problema.

Pe 9 iunie, site-ul AFM a fost vizat de un atac cibernetic, de tip DDoS (Distributed Denial of Service), cu milioane de cereri de accesare din ţări precum Thailanda, Hong Kong, China, India, Bangladesh, Rusia, Ungaria. AFM a susținut atunci că atacatorii nu au reuşit să sustragă informaţiile a celor aproximativ 11 mii de persoane înscrise.

Într-un răspuns pentru Hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului a precizat că beneficiarii aleg instalatorii, iar în mod normal, “instalatorii nu au acces la lista cu beneficiarii înscriși, în niciun moment pe parcursul programului. Aceștia au acces doar la acei beneficiari care îi selectează în aplicația informatică”. Potrivit acestuia, lista cu instalatorii acreditați va fi publicată până la sfârșitul acestei luni.

Comunicatul integral al AFM:

Având în vedere sesizările scrise și telefonice primite de la cetățeni prin care au fost semnalate posibile scurgeri de informații cu datele de identificare ale beneficiarilor înscriși în anul 2023 în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice și care ulterior ar fi fost contactați de diverși operatori economici pentru a-și oferi serviciile, Administrația Fondului pentru Mediu va pune la dispoziția Corpului de control al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor absolut toate documentele solicitate astfel încât situația să se clarifice în cel mai scurt timp. La momentul actual, Administrația Fondului pentru Mediu este în proces de încheiere a contractelor de participare cu instalatorii.

Ulterior, aceștia vor transmite garanția de participare în cadrul programului, iar Administrația Fondului pentru Mediu va publica lista cu instalatorii validați. După această etapă, va fi permisă selectarea în aplicație a unui instalator de către solicitanții care s-au înscris în program.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday