Într-o postare pe Facebook, Gabriela Firea își anunță demisia din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Susține că întreg scandalul legat de centrele sociale are scopul de a o scoate din guvern și din cursa pentru Primăria Capitalei, din 2024. Gabriela Firea mai scrie: ”Am decis, cu mare regret, dar hotărâtă și cu fruntea sus, să plec din Guvernul României. Am avut acum câteva minute o întâlnire cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu în care i-am prezentat demisia din funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”.

Gabriela Firea a demisionat la zece zile după primele percheziții ale DIICOT la centrele sociale din București și Ilfov, unde beneficiarii erau bătuți, umiliți și forțați să muncească. Încă din ziua perchezițiilor, ministrul Firea a respins orice legătură cu activitatea azilelor și a declarat că nu are atribuții de control. Într-un comunicat de presă, Ministerul a informat că o apropiată a Gabrielei Firea a făcut parte din conducerea asociației care gestiona activitatea căminelor, dar a renunțat la această poziție înainte de a deveni consilierul ministrului.

Joi, G4Media a dezvăluit că Ștefan Godei, șeful ONG-ului care gestiona activitatea azilelor din Voluntari, a fost angajat al Gabrielei Firea pentru mai mult timp, inclusiv în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, la cabinetul senatorial al acesteia.

Deși la început, Gabriela Firea a negat că îl cunoaște pe Ștefan Godei, după dezvăluirile făcute de G4Media, a răspuns că Godei a lucrat la Primăria Capitalei, când ea era primar, apoi la cabinetul său de senator, însă nu a fost niciodată șoferul ei, ci “a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat”. Soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, care este primar în Voluntari, a transmis și el că “am aflat de la familie că bunicul meu i-a cununat pe bunicii lui Ștefan Godei”. A adăugat că nu știe despre existența unor legături între Godei și soția sa.

Totodată, între Florentin Pandele și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a avut loc un schimb dur de replici în ultimele zile, după ce Bănescu a criticat “vinovații de ororile din azilele groazei”, fără a face referire directă la Gabriela Firea. Pandele a sugerat că Bănescu a atacat-o pe soția sa, pentru a-i afecta șansele la Primăria Capitalei, în alegerile de anul viitor. De altfel, chiar Gabriela Firea declara săptămâna trecută, la două zile după perchezițiile DIICOT: “Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București”.

De la declanșarea scandalului legat de abuzurile din centrele sociale din zona București-Ilfov, cele mai importante demisii au fost ale șefului DSP Ilfov și ministrului Muncii, Marius Budăi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday