Agenția precizează că satelitul Aeolus, care cântărește 1,3 tone, a rămas fără combustibil și pierde din altitudine, aproximativ un kilometru pe zi. Precizează că o mare parte din el va arde la intrarea în atmosferă, dar unele resturi ale acestuia vor ajunge pe suprafața planetei, cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie sau la începutul lunii august.

Agenția Spațială Europeană mai adaugă că va folosi combustibilul rămas pentru a direcționa satelitul către o zonă nepopulată. Când va ajunge la o altitudine de 280 km, controlul misiunii din Germania îl va supune unei serii de manevre pe parcursul a mai multor zile pentru a-l coborî pe o orbită de 150 km, iar apoi îl va plasa pe cursul de scufundare în ocean, departe de uscat.

Aeolus orbitează de cinci ani în jurul planetei la o altitudine de 320 km, măsurând vântul din atmosferă pentru a îmbunătăți prognozele meteorologice. ESA precizează într-o postare pe blogul său că este imposibil să ofere un moment exact pentru reintrarea în atmosferă a satelitului.

Sursă: Sky News

Foto: ESA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday