Constanța. Primarul Vergil Chițac (PNL), pus sub urmărire penală de DNA. Este bănuit că a finanțat direct un concurs de yachting cu 1,7 milioane de lei din fondurile Primăriei, fără a respecta legislația în acest sens.

Conform DNA, primarul orașului Constanța, Vergil Chițac este cercetat pentru abuz în serviciu alături de directorul executiv din cadrul Primăriei Municipiului Constanța, Alin Vintilă (complicitate la abuz în serviciu și de președintele Clubului Sportiv Municipal Constanța), Andrei Talpeș (complicitate la abuz în serviciu și șantaj).

Concret, în anul 2023 a fost organizat la Constanța un concurs de yachting, iar Vergil Chițac ar fi aprobat finanțarea în totalitate a evenimentului. În organizare au fost implicate Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco.

Totuși, arată procurorii, finanțarea s-a realizat de către Primăria Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.

De asemenea, mai arată DNA, cei care au luat parte la organizarea evenimentului au decis ca banii din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, “în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv”. De asemenea, Andrei Talpeș este bănuit că ar fi constrâns anumite persoane din conducerea Federației Române de Yachting să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290 de mii de euro către societatea respectivă.

În urma acestor acțiuni, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța. DNA mai precizează că în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Folosim cookies