Ministrul de Externe rus subliniază că “simpla apariție” a avioanelor F-16 în Ucraina va fi considerat de către Moscova drept o amenințare “în sfera nucleară”. Acesta susține că avioanele F-16 au un suport pe care se pot fixa arme nucleare. 

Serghei Lavrov mai precizează că “În timpul luptelor, armata noastră nu va distinge dacă aeronavele F-16 sunt sau nu echipate cu arme nucleare”. El a numit planurile Statelor Unite de a transfera F-16 în Ucraina un exemplu de “escaladare extrem de periculos”, adăugând că Washingtonul și aliații săi din NATO creează un risc de conflict armat direct cu Federația Rusă.

“Am informat puterile nucleare, SUA, Marea Britanie și Franța, că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor aeronave de a transporta arme nucleare. Nicio asigurare nu va ajuta aici”, a conchis Lavrov.

Luna trecută, ministrul rus a vorbit din nou despre același subiect, afirmând că “una dintre modificările F-16 face ca acestea să poată transporta armament nuclear”. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a refuzat atunci să detalieze despre capacitățile nucleare ale avioanelor de vânătoare F-16, dar a precizat că președintele american “Joe Biden a fost consecvent în privința faptului că nu dorește ca războiul să escaladeze, cu siguranță nu pe plan nuclear”.

Reamintim, o coaliție de 11 țări a decis că, din august, va începe pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16, inițial în Danemarca, apoi și în România. CNN scrie că România va începe, probabil de luna viitoare, antrenarea ucrainenilor pe F-16. Piloții vor folosi inclusiv un simulator de zbor, cerut de guvern de la Lockheed Martin.

Sursă alternativă: Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday