ISW raportează că forțele ruse au reușit să facă câștiguri teritoriale la 15 km vest de Kreminna, pe Frontul de Est. Bloggerii ruși susțin că un centru logistic al Armatei Ucrainene este amenințat, iar aceasta ar retrimite întăriri pentru oprirea rușilor. Statul Major Ucrainean confirmă că se află în postură defensivă în această zonă.

Pe frontul din Donețk, ucrainenii au reluat înaintarea în jurul Bakhmut și există raportări că Armata Rusă a trimis elemente de trupe aeropurtate din rezervă pentru oprirea acestei înaintări. Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut că și trupele sale ar fi fost trimise pentru a opri înaintarea ucraineană de la Bakhmut.

În jurul orașului Donețk, rușii au lansat atacuri asupra pozițiilor ucrainene din suburbiile Avdiivka și Marinka, iar ISW arată că “imaginile geolocalizate publicate pe 10 iulie indică faptul că infanteriștii ruși s-au retras în urma unui atac nereușit la nord de Avdiivka și au abandonat un militar rus rănit care s-a sinucis mai târziu”. Au loc atacuri și contraatacuri de ambele părți.

Pe Frontul de Sud, rușii au țintit infrastructura portuară din Odesa, iar ucrainenii au efectuat bombardamente susținute pe axele Herson și Tokmak, care par a indica o intensificare a contraofensivei în zonă.

Bloggerii militari ruși susțin că ucrainenii au trecut din nou râul Nipru, lângă Podul Antonivski și mai la sud de orașul Herson. Bloggeri ruși susțin că forțele ruse și-au abandonat pozițiile de pe malul de est (stânga) al râului Nipru, la ordinul comandanților ruși, care au considerat că zona mlăștinoasă este greu de apărat, în condițiile de bombardament continuu din partea ucrainenilor.

ISW raportează că general-maior Ivan Popov, comandantul forțelor ruse din zona sud, a fost schimbat din funcție după ce a cerut rotația trupelor care luptă în vestul regiunii Zaporijie, pe linia principală de atac a Armatei Ucrainene. Popov a notificat comandamentul rus privind oboseala și pierderile semnificative suferite de trupele sale și ar fi amenințat că “va face apel la președintele rus, Vladimir Putin”, potrivit ISW.

ISW conchide că “aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, ar sprijini evaluările anterioare ale ISW că forțele ruse nu au rezerve operaționale care să le permită să efectueze rotații de personal pe linia de apărare împotriva contraofensivei ucrainene, ceea ce indică o fragilizare a liniilor defensive rusești”.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday