Conform presei chineze de stat, racheta portantă Zhuque-2, a companiei LandSpace, a decolat miercuri la ora 4:00, ora României, de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan, din nord-vestul Chinei. Şi-a încheiat zborul conform planului, adaugă presa.

Lansarea a plasat China în fața rivalilor săi americani, printre care SpaceX a lui Elon Musk și Blue Origin a lui Jeff Bezos, în ceea ce priveşte lansarea de vehicule portante alimentate cu metan. LandSpace a devenit, de asemenea, a doua companie privată chineză care a lansat o rachetă cu propulsie lichidă. 

Este a doua încercare de lansare a unei rachete deţinută de LandSpace, după ce prima lansare din decembrie a eşuat.

În aprilie, Beijing Tianbing Technology a lansat cu succes o rachetă alimentată pe baza unui mix de kerosen şi oxigen, aducând China cu un pas înainte în domeniul dezvoltării rachetelor care pot fi realimentate și reutilizate. Combustibilii pe baza de metan sunt consideraţi mai puțin poluanţi, mai siguri, mai ieftini și mai adecvați pentru rachetele reutilizabile.

Firmele spațiale comerciale chinezești s-au îndreptat spre acest sector încă din 2014, când guvernul a permis investițiile private în industrie. LandSpace a fost unul dintre primii și cei mai bine finanțați participanți.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday