Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă din Vilnius, capitala Lituaniei, înaintea începerii summitului NATO. Principalele declarații ale președintelui:

  • Avem o dotare superioară, avem personal mult mai bine pregătit, iar toate bazele mari se modernizează. Aceste lucruri sunt posibile fiindcă am alocat 2% din PIB pentru apărare, iar de anul acesta am alocat 2,5%, fiind posibil să creștem în următorii ani. Credem că 2% trebuie să fie baza, nu plafonul, când vorbim de alocarea de resurse pentru apărare.
  • Eu voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru fortificarea flancului estic. Acest lucru va permite un răspuns rapid al Alianței la două amenințări iminente: Rusia și terorismul.
  • În privința consolidării prezenței aliate pe flancul estic, solicitarea noastră a fost ca aceste grupuri de luptă să fie mărite la nivel de brigadă. Acest lucru este acceptat, însă trebuie să vedem cum se vor întâmpla aceste chestiuni. Noi, ca națiune-gazdă, punem la dispoziție tot ce trebuie. Națiunea-cadru, care generează aceste forțe, se îngrijește de personal, de dotare, de armamentul necesar. Însă nu va fi o prezență militară permanentă la nivel de brigadă, va fi o prezență militară pregătită pentru orice moment. În momentul în care va fi efectiv nevoie de prezența fizică în România, acest lucru se va întâmpla foarte repede. Fiecare va ști cum vine, pe unde vine, cu câte efective vine. Vom avea, în principiu, structura pregătită fără ca toată lumea să fie în permanență prezentă acolo. Este o formă care este bună, nu vor fi cheltuieli enorme cu menținerea permanentă, dar atunci când va fi nevoie, aproape instant toată lumea va fi prezentă acolo.
  • Am semnat o declarație bilaterală cu Volodimir Zelenski privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei. Organizarea primei întâlniri cu Ucraina la masă va fi foarte importantă. Vom sprijinii partenerii vulnerabili, în special Republica Moldova, cea mai expusă Rusiei. Voi susține adoptarea unui angajament sporit în ceea ce privește apărarea.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday