Într-o discuție cu reporterii înaintea summitului de la Vilnius, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat și despre situația din azilele de bătrâni. Șeful statului a afirmat că “Este o chestiune foarte complicată, o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel, cei care i-au supus pe bătrâni la rele tratamente, dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe? Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți cei care au știut și nu au făcut nimic. Cred că trebuie găsiți toți vinovații. Este foarte problematic, iar aceste persoane trebuie condamnate. Trebuie găsiți toți vinovații și trebuie trași la răspundere toți cei care au permis o astfel de grozăvie“.

Iohannis a fost întrebat și dacă ar trebui ca Marius Budăi să demisioneze, și a răspuns că “Nu știu cine se face vinovat politic. Acest lucru se va vedea”, și a precizat că trebuie trași la răspundere toți “Cei vinovați, cu nume și prenume. Cei care nu au verificat, cei care au știut și nu au luat măsuri. Și aici vorbesc de poziții politice. Este revoltător ca persoane în vârstă, care vor să stea undeva, sunt tratate cu dispreț, sau chiar mai rău“.

Nu cred că sistemul este în colaps și există exemple de azile care funcționează impecabil și trebuie să vedem și acest lucru. Este foarte simplu, puțin mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice aceste lucruri. Avem o puzderie de agenții care trebuie să facă treaba asta, dar ne întrebăm ce au verificat. Repet ce am răspuns și la întrebarea de dinainte: toți cei vinovați trebuie să răspundă pentru că aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume. Un politician în poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamente, ci dacă sistemul de care răspunde dă rezultate“, a mai declarat președintele.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday