Banca Mondială întocmește anual un clasament al țărilor, după criteriul venitului pe cap de locuitor (VNB). Statele sunt repartizate în grupe: venituri mici, venituri mijlocii inferioare, venituri mijlocii superioare și venituri mari.

Prima dată, România a intrat în grupul țărilor cu venituri mari în anul 2019, a fost retrogradată în 2020 din cauza pandemiei, și a revenit în această categorie în 2021. În 2022, Venitul Național Brut anual a fost de 15.660 de dolari, în comparație cu circa 14 mii de dolari în 2021.

Banca Mondială arată că dacă la finalul anilor 1980, o treime dintre țările de pe glob erau încadrate ca având venituri mici, procentul a scăzut în 2022 până la 12%. Organizația explică faptul că, în fiecare stat, indicatori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației influențează VNB pe cap de locuitor.

În topul pentru 2022, Guyana, Samoa Americană, El Salvador, Indonezia, Cisiordania, Guineea și Zambia au fost încadrate în categorii de venit superioare, în timp ce Iordania a fost retrogradată.

Sursa: Raportul Băncii Mondiale

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday