Update: Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că eforturile Suediei de a adera la NATO nu ar trebui să fie legate de aderarea Turciei la UE: “Suedia îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la NATO. Condiționarea făcută de Turcia nu are legătură cu asta, și nu văd cum ar putea fi legate“.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a fost de asemenea de părere că solicitările Turciei nu au nicio legătură. A menționat că, deși susține dorința Ankarei de a adera la UE, aceasta nu a fost printre condițiile acordului semnat de Turcia, Suedia și Finlanda anul trecut la summitul NATO de la Madrid.

Știrea în formă inițială: Recep Tayyip Erdogan a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să ratifice întâi aderarea Turciei la Uniunea Europeană, înainte ca parlamentul turc să ratifice cererea de aderare a Suediei la NATO. Înaintea summitului NATO de la Vilnius, președintele turc a declarat: Fac apel către aceste țări care țin Turcia la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani. În primul rând, deschideți calea Turciei către UE, iar apoi noi vom deschide calea Suediei către NATO, așa cum a făcut pentru Finlanda. Șeful statului turc a subliniat că-și va repeta apelul la întrunirea liderilor din NATO.

Turcia și Uniunea Europeană au început discuțiile de aderare în anul 2005, în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Erdogan. Apoi, relațiile dintre Ankara și Bruxelles s-au deteriorat, mai ales după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016, în Turcia. Legăturile dintre cele două s-au îmbunătățit ulterior, mai ales că blocul comunitar depinde de Turcia, mai ales în problema migrației. 

Suedia și Finlanda au depus, anul trecut, cererile de aderare la NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce Finlanda a primit undă verde în aprilie, Turcia și Ungaria au blocat candidatura Suediei. 

Efortul Stockholmului de a se alătura Alianței Nord-Atlantice până la summitul de marți a fost fără succes. Erdogan repetă că Suedia nu a luat suficiente măsuri împotriva indivizilor considerați “teroriști” în Turcia, în special a membrilor Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) – desemnat organizație teroristă de Turcia, UE și SUA. Aderarea Suediei la NATO depinde, spune liderul turc, de implementarea unui acord negociat vara trecută, la summitul Alianței de la Madrid: “Nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea noastră”.

Surse alternative: DW, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday