Dimitri Kuleba declară că țările NATO au decis deja să renunțe la planul de obiective politice, economice şi militare (MAP), care condiţionează aderarea Ucrainei la alianţă. A susţinut că, astfel, parcursul de aderare la NATO va fi scurtat semnificativ, iar decizia va fi validată politic la summitul care începe mâine în Lituania.

Despre iniţiativă Kuleba mai explică, pe reţelele de socializare, că “este cel mai bun moment pentru a oferi claritate cu privire la invitația adresată Ucrainei de a deveni membru”.

Kievul dorește ca, odată ce războiul cu Rusia se va încheia, să primească “o hartă” clară de aderare la alianță, precum și garanții de securitate până la acel moment.

Liderii NATO, care se vor întâlni marți și miercuri la Vilnius, au ca obiectiv, printre altele, depășirea disensiunilor legate de dorința Ucrainei de aderare. În perioada premergătoare summitului, un număr din ce în ce mai mare de state membre NATO au susținut propunerea britanică de a permite Kievului să sară peste programul MAP.

Sursă: Reuters

Foto: Belish | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday