Update: Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, transmite că, în această dimineață, în jurul orei 10, a avut loc un atac al rușilor asupra regiunii Liman.

În mesajul postat pe Telegram acesta informează că, pe lângă persoanele rănite, o casă și un magazin au fost avariate.

Știrea inițială: În ultimele zile, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a vizitat Bulgaria, Cehia, Slovacia și Turcia pentru a obține sprijin în privința aderării țării sale la NATO. Este de așteptat ca Zelenski să participe la summitul Alianței de la Vilnius, care are loc între 11 și 12 iulie.

Recep Erdogan, președintele Turciei, a declarat că Ucraina merită să adere la NATO și “vreau să subliniez că nimeni nu va avea de pierdut prin încheierea unei păci corecte”. A insistat că va depune eforturi pentru prelungirea acordului de export al cerealelor, prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, și a anunțat că Vladimir Putin va vizita Turcia în august.

Joe Biden, președintele SUA, a fost însă reticent în privința aderării Ucrainei la NATO. Într-un interviu acordat CNN, a explicat că “nu există consens în această privință” și a motivat că a luat cu greu decizia de a livra țării bombe cu dispersie, dar “trupele ucrainene rămân fără muniție”.

Volodimir Zelenski a marcat a 500-a zi de război printr-o vizită pe Insula Șerpilor, eliberată de militarii ucraineni la finalul lunii iunie 2022. Președintele a depus un buchet de flori în memoria soldaților decedați în război. Tot cu aceeași ocazie, Ministerul Apărării a publicat un mesaj sugestiv pe rețele sociale: “Doar pentru că suntem tăcuți, nu înseamnă că nu avem treabă”.

Situația frontului: 

Donbas. Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) arată că militarii ruși au continuat atacurile la sol pe linia Kupiansk – Svatove – Kreminna din regiunea Luhansk, dar fără succes. În schimb, un blogger militar rus transmite că trupele Kremlinului și-au consolidat controlul asupra zonei industriale din satul Novoselivka. În Donețk, forțele ucrainene au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în zona Bakhmut și au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin alte trei sectoare ale frontului. Imaginile geolocalizate indică faptul că au înregistrat progrese foarte importante la 2 km N de Bakhmut, iar purtătorul de cuvânt al Statului Major al Armatei a anunțat succese parțiale și la 7 km S-V de oraș. 

Frontul de Sud. Militarii ucraineni au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijie și de-a lungul graniței cu regiunea Donețk, conform ISW. Institutul mai notează că Moscova a mobilizat în sudul Ucrainei aproape toate efectivele Grupului său de Est, ceea ce sugerează că apărarea sa în zonă este fragilă.

În ultimele două zile, Statul Major al Armatei Ucrainene a raportat că apărarea antiaeriană a doborât 12 din 18 drone Shahid și șapte din 11 rachete de croazieră Kalibr.

Surse: DW, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday