La începutul ședinței de guvern, Marcel Ciolacu a cerut demiterea conducerii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. A făcut un apel la conducerea CJ Ilfov și la conducerea Primăriei Sectorul 3 să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale.

”De asemenea, doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ce se întâmplă în aceste centre”, a adăugat premierul.

Principalele declarații:

Cu toții suntem oameni și am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, așa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați, au fost efectiv torturați. Eu personal, vă spun sincer, nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede.

Și îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială să fie destituită, și conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, conducerea AJPIS Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe dată de 29.06.2023, un centru pe dată de 10.05.2023 și unul autorizat provizoriu, de această dată, pe dată de 10.05.2023.

Domnul ministru o să meargă la brifing să vă prezinte pozele de la dosar care arată că aceste centre sunt hoteluri de cinci stele și realitatea pe care a găsit-o presă acolo. Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nici o legătură cu realitatea. Domnule ministru, toate informațiile pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei și să detaliați tot parcursul de autorizare, ca românii să știe exact ce s-a întâmplat.

Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de premier, un apel la conducerea CJ Ilfov și la conducerea Primăriei Sectorul 3 să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale, pentru că aveau atribuții directe în ce privește funcționarea și calitatea serviciilor.

De asemenea, doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ce se întâmplă în aceste centre.

Constatăm că sunt trei instituțîi una locală și două centrale care aveau atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns. O să am o rugămintea la doamna ministru a Justiției să aibă discuții cu conducerea DIICOT  această anchetă să fie o prioritate.

Vreau  și prioritate  toate autorităților cu atribuții de control, o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare. Să pună umărul și Poliția Română”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday