Aflat într-un tur est-european înaintea Summitului NATO de săptămâna viitoare, Volodimir Zelenski a discutat cu guvernul și prim-ministrul bulgar despre exportul de armament către Ucraina, dar președintele bulgar Rumen Radev, cunoscut pentru simpatiile sale pentru Rusia, a explicat că nu există “o soluție militară” la războiul din Ucraina, iar “mai mult armament nu va rezolva problema”.

Discuția a fost până la un punct transmisă în direct, iar Zelenski i-a răspuns într-un mod destul de calm, dar ușor indignat, lui Radev că îi dorește “să nu se regăsească vreodată în locul lui, iar Bulgaria să nu sufere o astfel de tragedie”. Președintele ucrainean a mai observat că Rumen Radev se referă la invadarea Ucrainei ca fiind “un conflict”, ferindu-se de cuvântul “război”.

Dacă oamenii care au valori comune cu voi nu vă vor ajuta, ce veți face? Veți spune: Putin, te rog, ia tu teritoriul bulgar? Nu! Dumneavoastră, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu ați permite un astfel de compromis. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniți ajutorul acordat Ucrainei. Dar chiar aș vrea să mă înțelegeți”, a mai spus Zelenski, înainte ca transmisiunea televizată să fie oprită.

 Zelenski a mai declarat că Rusia a lansat un “război de anihilare împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări”, iar guvernul de la Sofia, în dezacord cu președintele bulgar, a luat decizia corectă de a furniza arme Kievului.

Surse: Politico, Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday