Sky News arată că, din cauza creșterii temperaturilor, cantitatea de apă care se evaporă din sol, râuri și lacuri este mai mare decât cea recuperată din precipitații. Și absorbția precipitațiilor în sol este îngreunată, din cauză că pământul se usucă. Totodată, ploile căzute deasupra mărilor și oceanelor risipesc rezerva de apă curată, potabilă, iar încălzirea crește consumul oamenilor, care încearcă să se răcorească.

Observatorul European pentru Secetă avertizează că mai mult de o treime din continent se află în acest moment în pericol de a se confrunta cu seceta, în vreme ce a zecea parte este deja afectată de acest fenomen. Conform Observatorului, Europa a pierdut câte 84 de miliarde de tone de apă în fiecare din ultimii cinci ani. Cel mai recent studiu în domeniu, realizat de o universitate din Austria, a arătat că Europa pierde regulat mai multă apă din sistemul subteran, decât poate recupera din precipitații. 

În unele zone din Spania și Franța, sunt în vigoare restricții de consum pentru apă, iar șefii celor două state au spus că penuria este “o problemă națională critică”. Premierul spaniol a asigurat cetățenii că liderii politici sunt conștienți de criza generată de scăderea cantității de apă disponibilă, iar președintele francez a lansat deja un plan pentru conservarea resursei.

Lipsa apei proaspete afectează o gamă largă de activități, de la agricultură, creșterea animalelor sau producția de hidroenergie. Totuși, grupurile franceze de ecologiști au protestat împotriva construirii unor rezervoare de apă care să asigure necesarul pentru agricultură în perioada secetoasă, iar în Spania au existat dispute cu fermele de căpșuni din sudul țării, care consumă mult.

EurEau, federația europeană a furnizorilor naționali de servicii de apă potabilă, a estimat că, la nivel european, aproximativ 20-25% din apa potabilă se pierde numai din scurgerile de la conducte.

Încălzirea temperaturii globale duce și la topirea ghețarilor de pe continent, o altă sursă de apă curată. 

Analiza integrală pe Sky News

Foto: RachelGunby | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday