Filmarea arată un avion de vânătoare rusesc SU-35 ce s-a apropiat de o dronă Reaper și a lansat rachete de semnalizare care au afectat traiectoria de zbor a acesteia, potrivit comandamentului SUA. Aviația Americană a precizat că în incident au fost implicate trei avioane rusești și trei drone MQ-9: Aceste evenimente reprezintă un nou nivel de acțiune neprofesionistă și nesigură din partea forțelor aeriene rusești care operează în Siria”.

Comandantul Forței Aeriene în Orientul Mijlociu a explicat că unul dintre piloții ruși și-a poziționat avionul SU-35 în fața unei drone și a activat sistemul de propulsie, ceea ce a redus capacitatea operatorului dronei de a o opera în siguranță, deoarece postcombustia creează o undă care poate deteriora sistemul electronic al dronei.

Conform SUA, avioanele rusești “au început să hărțuiască dronele” în timp ce acestea operau deasupra Siriei după ora locală 10:30, într-o misiune împotriva grupării Stat Islamic, care nu a fost detaliată: “Îndemnăm forțele rusești din Siria să înceteze acest comportament nesăbuit și să adere la standardele de comportament așteptate de la o forță aeriană profesionistă, astfel încât să ne putem concentra asupra înfrângerii ISIS”.

The Guardian precizează că aproximativ 900 de forțe americane sunt desfășurate în Siria pentru a lucra cu Forțele Democratice Siriene, conduse de kurzi, pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic din țară. Nu au fost furnizate alte detalii despre operațiunea cu drone și nu este clar unde deasupra Siriei au avut loc incidentele.

Surse: The Guardian, US Air Forces

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday