Institutul Național de Statistică anunță că, după primele cinci luni ale anului cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (încasările) au crescut ca serie brută cu +3,3%, față de aceeași perioadă din 2022. Evoluția este una slabă, pentru că în această perioadă prețurile au crescut în medie cu +10%, iar în domeniul alimentar cu peste +18,7%.

În cazul magazinelor alimentare, încasările de la începutul anului au fost cu doar +5,1% mai mari decât în urmă cu un an, ceea ce sugerează o scădere în volum a vânzărilor de peste -13%.

Magazinele care vând mărfuri nealimentare (fără benzinării) au avut încasări mai mari cu +4%. Combustibilii (care includ carburanții) s-au ieftinit în ultimul an cu aproape -10%, dar încasările benzinăriilor au fost în primele cinci luni mai mici cu -1%. Însă benzinăriile vând și alte produse decât carburanți și determinarea scăderii volumului efectiv de benzină și motorină nu este corelat direct cu raportul dintre prețuri și totalul încasărilor raportate de statistica oficială.

Principalele concluzii INS:

  • În luna mai 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna aprilie 2023, atât ca serie brută cu 7,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.
  • Faţă de luna mai 2022 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna mai 2023, a crescut atât ca serie brută cu 3,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,7%.
  • În perioada 1.I-31.V.2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-31.V.2022 atât ca serie brută cu 3,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%.

Foto: Vlad Ispas | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday