Luni, 3 iulie, temperatura medie globală a atins valoarea de 17,01 grade Celsius, cea mai ridicată din istorie. În ziua următoare, marți, 4 iulie, s-a înregistrat o nouă valoare maximă, de 17,18 grade Celsius, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Protecția Mediului din Statele Unite. Precedenta valoare record a temperaturii medii globale fusese stabilită în august 2016, fiind de 16,92 de grade Celsius.

Experții avertizează că valoarea temperaturii medii globale ar putea atinge noi vârfuri pe parcursul acestui an. Valorile de luni și marți sunt indicii că apariția fenomenului climatic El Niño, care are un efect de încălzire, este suprapusă încălzirii globale. Și Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), a avertizat că “apariția fenomenului El Niño va crește semnificativ probabilitatea de a doborî recordurile de temperatură și de a declanșa căldură extremă în multe părți ale lumii și în ocean”. Oficialul a adăugat că statele din întreaga lume trebuie să se mobilizeze pentru a limita impactul fenomenului asupra sănătății, ecosistemelor și economiilor și să dezvolte sisteme de avertizare timpurie.

El Niño este un model climatic natural în Oceanul Pacific, care determină temperaturi mai ridicate decât media la suprafața mării, și are o influență majoră asupra vremii de pe glob, afectând miliarde de oameni, explică CNN. Ultimii trei ani au fost caracterizați de La Niña, faza-soră a lui El Niño, care aduce temperaturi oceanice mai scăzute decât media. 

Anul 2016 a fost declarat cel mai călduros din istorie, din cauza manifestării El Niño și al efectelor încălzirii globale produse de activitățile umane. OMM preconizează însă că, din cauza agravării situației provocate de încălzirea globală, în 2023 sau 2024, temperaturile înregistrate ar putea fi și mai mari decât cele din 2016. Organizația transmite că sunt 90% șanse ca El Niño să se manifeste la o intensitate moderată până la finalul anului.

Pe lângă creșterea temperaturii oceanelor, care poate genera apariția ciclonilor tropicali și albirea recifelor de corali, El Niño provoacă și o intensificare a cantităților de precipitații în anumite părți ale sudului Americii de Sud, sudului Statelor Unite, Cornului Africii și Asiei Centrale. În același timp, în Australia, Indonezia, anumite părți din Asia de Sud, America Centrală și nordul Americii de Sud fenomenul poate amplifica secetele severe, valurile de căldură și incendiile de vegetație.

El Niño poate genera și o serie de probleme economice pentru diverse țări. În India, un important producător de orez, poate slăbi musonul care aduce precipitațiile benefice culturilor. În SUA, ar putea avea un impact potențial asupra tuturor aspectelor economice, de la creșterea prețurilor alimentelor până la vânzările de haine de iarnă. 

Temperatura medie la nivel global ar putea trece, temporar, cu 1,5 grade Celsius peste perioada preindustrială, un punct dincolo de care riscul de inundații extreme, secetă, incendii și penurie de alimente crește dramatic. În ciuda acordului climatic de la Paris, pentru limitarea încălzirii globale la sub 1,5 grade Celsius, planeta a înregistrat deja o creștere cu 1,2 grade Celsius.

Surse: The Guardian, CNN
Sursă foto:
Rafael Ben Ari | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday