Într-o analiză pentru Financial Times, Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Forțelor Regale britanice, demonstrează că “Rusia a pierdut aproape jumătate din capacitatea de luptă a armatei sale” – dincolo de pierderile umane foarte mari, poate produce maximum un milion de obuze pe an, dar a utilizat 10 milioane, a pierdut 2.500 de tancuri, dar nu poate produce mai mult de 200 pe an, etc.

În același timp, amiralul Radakin consideră că densitatea mare a câmpurilor de mine rusești și lipsa acoperirii aeriene pentru forțele ucrainene îngreunează contraofensiva acestora.

Pe același subiect, ISW evaluează că ucrainenii desfășoară o campanie lentă și graduală de distrugere a bazelor și depozitelor rusești din stânga Niprului, la fel cum a făcut în vara trecută în dreapta Niprului (la Herson), înainte de a forța în cele din urmă retragerea Armatei Ruse. “Situația din sudul Ucrainei este diferită, desigur, pentru că [la Zaporijie] nu există un blocaj natural precum Niprul. Prin contrast, ofensiva rusă de iarnă-primăvară a culminat într-o lună, fără a obține câștiguri semnificative de-a lungul graniței dintre Luhansk și Harkov. Actuala contraofensivă ucraineană este mai puțin dramatică și mai rapidă decât cea care a eliberat o mare parte din regiunea Harkov, mai reușită decât ofensiva rusă de iarnă eșuată și, în general, seamănă cu ofensiva mai lentă dar de succes din Herson”, mai arată ISW.

Oficialii ruși și cei ucraineni au escaladat retorica în jurul situației de la Centrala Nucleară Zaporijie, ambele părți acuzându-se reciproc de pregătirea unui incident nuclear sau radiologic (o bombă murdară).

Deși ISW evaluează că Rusia pregătește informațional “un posibil atac sub steag fals, în acest moment, este puțin probabil să genereze un incident radiologic la CN Zaporijie. (…) Reactoarele CNZ au fost construite pentru a rezista la daune considerabile. Surse militare ucrainene au reiterat această evaluare și au remarcat că, chiar dacă eventuale dispozitive explozive detonează, pagubele nu ar dăuna reactorului, ci mai degrabă ar crea falsa impresie că forțele ucrainene au bombardat reactoarele. (…) ISW a evaluat anterior că există posibilitatea unei provocări tangibile la uzină ca parte dintr-o operațiune de informare mai largă a Rusiei menită să acuze Ucraina de iresponsabilitate în cadrul CNZ înainte de summitul NATO”.

Miercuri dimineață, pe rețelele de socializare circulă informații și imagini cu o explozie puternică lângă orașul Donețk. Aparent, ucrainenii au lovit un depozit de muniții al Armatei Ruse.

Cele mai intense bătălii se duc în continuare pe Frontul de Sud, unde oficialii ucraineni indică faptul că Armata Ucraineană avansează treptat. Deși rușii nu recunosc că pierd teren în direcția Orikhiv-Tokmak, bombardamentele lor în jurul localității Robotine indică faptul că Armta Ucraineană mai are circa 15 km până la a treia (și ultima) linie defensivă.

Surse: FT, ISW, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday