Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei (AIE), a declarat că în cazul unei ierni grele și a unei redresări rapide a economiei chineze, aprovizionarea cu gaze ar putea fi pusă sub presiune, ceea ce ar determina creșterea prețurilor și ar afecta consumatorii. Birol recomandă guvernelor să facă economie și să stimuleze sursele regenerabile de energie.

Oficialul a declarat pentru BBC că multe guverne europene au făcut “greșeli strategice” în trecut, prin semnarea unor contracte avantajoase pe termen scurt și printr-o dependență excesivă de importurile din Rusia.

Prețul gazelor a crescut puternic după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus la creșterea facturilor la energie în întreaga lume și la introducerea unor scheme de compensare pentru ajutorarea consumatorilor.

Prețurile au scăzut la începutul acestui an, pe fondul unei ierni ceva mai calde, care a determinat scăderea cererii. Însă în ultimele săptămâni, prețul a urcat din nou cu 40% din cauza temerilor legate de aprovizionarea pentru următorul sezon rece.

Separat, Arabia Saudită a informat că va reduce și în august producția de petrol cu un milion de barili pe zi. În prezent, cotația de referință pentru petrolul european este de 75,8 dolari/baril, în creștere cu 0,6% față de ședința anterioară.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Foto: Vvoevale – Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday